قائمة الجامعة
تسجيل الدخول
الخدمات الالكترونية
English
حجم الخط
الوان خاصه
تسجيل الدخول
المقررات

​​

(المقررات): مقررات قسم الضيافة والفندقة (أداراه الضيافة )

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت 131         HOCL131
اسم المقرر:

Introduction to the Hospitality Industry

مقدمة في صناعة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري – 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This introductory course provides an overview of the hospitality industry, its growth and development, industry segments and their distinguishing characteristics, trends and current concerns and will introduce the student to the many areas of the international hospitality industry. It will cover a range of sectors of this industry at the national and international levels. It will also help to focus the student on their career track. 
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت132          HOCL 132
اسم المقرر:

ICT in Hospitality Operations

تكنولوجيا الاتصالات والمعلومات في صناعة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1 نظري      -2 عملي -2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
People often combine business trips with pleasure and vice versa. Travelers today sport all of the high-technology appendages seen throughout the society ,Information and Communication Technology plays a vital role in the hospitality industry and its importance has dramatically increased over the years
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة
رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت 133         HOCL 133
اسم المقرر:

Principles of Accounting in Hospitality

مبادئ المحاسبة  في صناعة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري -2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course aims to develop students' basic knowledge in accounting relating to the travel and tourism industry which can be used as national and international level. The course focuses on specific accounting-related topics that encompass accounting cycle, cash and internal control, and financial statements and their basic analysis.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت134          HOCL134
اسم المقرر:

Hospitality Business Communication

الاتصالات والاعمال في الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري - 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course provides students opportunities to develop presentation skills required by both the hospitality industry and future courses in this program. Students present a variety of planned and impromptu presentations, take part in simulated job interviews and plan and conduct formal meetings and sales presentations. They evaluate presentations for effectiveness in content and delivery to improve their skills and develop professionally. The course offers special insight into good communication strategies relevant for international business.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت  135        HOCL135
اسم المقرر:

Work Law & Ethics

قانون واخلاقيات المهنة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري- 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
A study of the laws and ethical considerations applicable to the operation of Hospitality, food service, catering, and tourism, and recreation/entertainment enterprises. The social and ethical concerns associated with Hospitality industry will be explored in a practical manner with direct example analysis and criticism. The blending of legal and ethical issues will provide a basis for the serious student to contribute value to one's self, business and society.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 112          HOMA112
اسم المقرر:

Front Office Operations

اعمال المكاتب الامامية

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2نظري       2عملي         3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course introduces students to the systems and procedures required for front desk office operations. It emphasizes the importance of high standards in personal qualities and the provision of guest service. Students will develop knowledge and skills in reception procedures as well as understanding the key legislation that relates to reception procedures. They will also evaluate the suitability of different procedures for a range of hotel outlets.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 113          HOMA113
اسم المقرر:

Food Production

إنتاج الطعام

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1نظري -    4 عملي- 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will prepare students to work in kitchens preparing food in a safe, efficient and cost effective manner. Students are introduced to the principles of cooking
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 115          HOMA115
اسم المقرر:

Sales & Marketing

التسويق والمبيعات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري – 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course introduces the principles, concepts and systems utilized in the marketing and sales areas within the hospitality industry. An in-depth analysis of marketing strategies and theories with aid a holistic appreciation of the scope and importance of the marketing and sales functions in the hospitality business.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)

ضافت 211          HOMA211

 

اسم المقرر:

Safe Food Service Management

ادارة خدمة الاغذية الامنة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري      -3عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course introduces the basic principles of sanitation and safety to food service handling from purchasing, to serving food. Specific topics include the dangers of microbial contaminants, food allergens and foodborne illness, safe handling of food, the flow of food, and food safety management systems. This is a core course
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 212          HOMA212
اسم المقرر:

Housekeeping Management

ادارة الاشراف الداخلي

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1نظري-     2عملي -2عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course covers management concepts and responsibilities in the Housekeeping division of mid to large properties, including models for staffing patterns. It examines inventory and equipment management, characteristics of materials and supplies, linen and laundry room management, and cleaning functions.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 214          HOMA214
اسم المقرر:

International Business Protocol & Etiquette

الاتكيت والبروتوكولات الدولية

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2نظري – 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will introduce students to know the main rules interconnected with the social etiquette, business and diplomatic protocol and be able to use them in practice
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 215          HOMA215
اسم المقرر:

Human Resource Management

ادارة الموارد البشرية

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري – 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will examine various ways of applying international theories of staffing and supervision into practice in the Hospitality industry. It also aims to analyze and synthesize various practices of handling employees and maximizing organizational productivity in the Hospitality industry globally
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 216          HOMA216
اسم المقرر:

Event Management

ادارة الفعاليات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will prepare students for entry level employment in events planning and or meeting management. The content includes the principles and practices of sound public relations, planning and organizing events, meetings, conferences, or conventions, and prepares students for employment opportunities with trade and professional associations, consulting firms, non-profit organizations, and corporations. Integrated throughout this course are career preparation standards, which include basic academic skills, communication, interpersonal skills, problem solving, workplace safety, technology, and employment literacy.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 217          HOMA217
اسم المقرر:

Quality Management

ادارة الجودة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري -   2 عملي        -3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will cover the importance of quality assurance, quality control and quality improvement to the success of a hospitality business, how these functions may be integrated into the business, and the methods and techniques in their application. Students will relate business strategy, benchmarking, reliability and system effectiveness, control charts, human factors and cost management to the overall improvement of quality
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 218          HOMA218
اسم المقرر:

Revenue Management

ادارة الايرادات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2نظري -    2عملي -      3عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course is designed to provide principles of revenue management within hospitality with an emphasis on demand and revenue forecast, how to adopt pricing, discounting, overbooking and length-of-stay tools,  how to measure your revenue management performance.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 219          HOMA219
اسم المقرر:

Hospitality Management Cooperative  

التدريب التعاوني في ادارة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
18عملي -            6 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
Prepare for employment in Saudi Hospitality Operations.  Focus on learning basic communication skills using industry standard Equipment and other tools, different operating techniques, and Standard food services procedures.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 101          HOMA101
اسم المقرر:

Restaurant Operations Management

إدارة تشغيل المطاعم

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This Course will introduce students to the application of the principles of food and beverage management in full service restaurants existing as independent units or as units within a commercial/noncommercial foodservice operation. This course will emphasize fine dining, fine cuisine and control systems.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 102          HOMA102
اسم المقرر:

Hotel Operations Management

ادارة تشغيل الفنادق

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will introduce the key operational principles behind hotel management. It will explore the complexities relating to the hospitality business environment and the unique nature of the hotel sector in national and global contexts.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 103          HOMA103
اسم المقرر:

Food & Beverage Service

خدمة الأغذية والمشروبات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2نظري-     3عملي -      3 الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will provide students just entering the hospitality field with practical and theoretical training as staff members in a fully operational dining room. this introductory course is meant to provide a foundation of practical dining room knowledge and skills
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 201          HOMA201
اسم المقرر:

Organizational Behavior

السلوك التنظيمي

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري      -3 الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
Human Resources Specialists need a fundamental understanding of the interactions that occur among people in the workplace. This Social Science course will provide the student with the specific tools to understand and evaluate individual, group and organizational processes. The student will also gain an appreciation of the relevance of the study of organizational behavior to the practice of human resource management
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 202          HOMA202
اسم المقرر:

Customer Service

خدمات العملاء

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري -3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This Course will provide the foundation for quality customer service and focuses on building life-long customer relationships strategies.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضافت 203          HOMA203
اسم المقرر:

Property Management System

نظم إدارة الممتلكات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري -   3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)

Opera (Property Management System): Modern Software to maintain Hotel Operation fully.

Class room, Mock Up reception, Hotel rooms, students will Handle the guest registration procedure (check – in, check –out, making reservation) with the use of a property management system

البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – ادارة الضيافة

 

 

 

 

 

 

 


 

المقررات): مقررات قسم الضيافة والفندقة (فن الطهي )

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت 131         HOCL131
اسم المقرر:

Introduction to the Hospitality Industry

مقدمة في صناعة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري – 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This introductory course provides an overview of the hospitality industry, its growth and development, industry segments and their distinguishing characteristics, trends and current concerns and will introduce the student to the many areas of the international hospitality industry. It will cover a range of sectors of this industry at the national and international levels. It will also help to focus the student on their career track. 
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت132          HOCL 132
اسم المقرر:

ICT in Hospitality Operations

تكنولوجيا الاتصالات والمعلومات في صناعة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1 نظري      -2 عملي -2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
People often combine business trips with pleasure and vice versa. Travelers today sport all of the high-technology appendages seen throughout the society ,Information and Communication Technology plays a vital role in the hospitality industry and its importance has dramatically increased over the years
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي
رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت 133         HOCL 133
اسم المقرر:

Principles of Accounting in Hospitality

مبادئ المحاسبة  في صناعة الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري -2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course aims to develop students' basic knowledge in accounting relating to the travel and tourism industry which can be used as national and international level. The course focuses on specific accounting-related topics that encompass accounting cycle, cash and internal control, and financial statements and their basic analysis.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت134          HOCL134
اسم المقرر:

Hospitality Business Communication

الاتصالات والاعمال في الضيافة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري - 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course provides students opportunities to develop presentation skills required by both the hospitality industry and future courses in this program. Students present a variety of planned and impromptu presentations, take part in simulated job interviews and plan and conduct formal meetings and sales presentations. They evaluate presentations for effectiveness in content and delivery to improve their skills and develop professionally. The course offers special insight into good communication strategies relevant for international business.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
ضاهت  135        HOCL135
اسم المقرر:

Work Law & Ethics

قانون واخلاقيات المهنة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري- 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
A study of the laws and ethical considerations applicable to the operation of Hospitality, food service, catering, and tourism, and recreation/entertainment enterprises. The social and ethical concerns associated with Hospitality industry will be explored in a practical manner with direct example analysis and criticism. The blending of legal and ethical issues will provide a basis for the serious student to contribute value to one's self, business and society.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  121          CLNA121
اسم المقرر:

Introduction to Culinary Arts

مقدمة في فنون الطهي

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
The Introduction to Culinary Arts curriculum provides students with opportunities to explore career options and entrepreneurial opportunities within the food service industry. Students investigate food safety and sanitation, explore culinary preparation foundations, practice basic culinary skills, explore diverse cuisines and service styles, investigate nutrition and menu development, and examine the economics of food
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  122          CLNA122
اسم المقرر:

Preparation Cuisine

مطبخ التحضيرات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1نظري -    2عملي         -2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
A study of the fundamental principles of food preparation and cookery to include the Brigade System, cooking techniques, material handling, heat transfer, sanitation, safety, and nutrition.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  123          CLNA123
اسم المقرر:

Hot Cuisine

المطبخ الساخن

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1نظري -    4عملي         -3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
A hot kitchen is different part of the same commercial kitchen, the difference being in the use to which a particular space is put. The hot kitchen can best be summed up as being that part of a kitchen where raw materials are prepared and cooked, whether baked, fried, roast, boiled or steamed. It is in this part of the kitchen that hot kitchen chefs carry out their business. The hot kitchen is usually equipped with modern facilities such as gas and electric stoves, exhaust fans, ovens, chillers, hot and cold water supply, dishwashers and so on. Chefs send finished dishes from the hot kitchen to the cold kitchen to await serving at table.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  227          CLNA227
اسم المقرر:

Food & Beverage Management

ادارة الاغذية والمشروبات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري      2عملي         -3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course explores the core principles and practices of food and beverage management systems. It examines the operational efficiency of food and beverage production and service facilities in the international hospitality industry.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت 221           CLNA221     
اسم المقرر:

Nutrition & Menu Engineering

التغذية وهندسة قوائم الطعام

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2نظري -    2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will assist students in developing the skills required for designing, producing and evaluating menus for diverse population groups
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  222          CLNA222
اسم المقرر:

Cold Cuisine

المطبخ البارد

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1 نظري -   4 عملي        -3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
The course is preparing the students to create a variety of fresh greens, vegetables and fruits, their general and specific use, standards of quality, preparation and presentation. Also covered are entrée salads, side salads, salad dressings, cold sauces, sausages, cocktails, relishes, dips, appetizers, canapés, pates, mousses, frozen desserts, ice carvings as well as banquet and buffet presentation.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  223          CLNA223
اسم المقرر:

Pastry & Bakery

المخبوزات والحلويات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1 نظري-    2 عملي        -2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course covers the skills required to produce cakes, pastries and desserts in a commercial kitchen following standard recipes. It requires the ability to select, prepare and portion ingredients, and to use equipment and a range of cookery methods to make and decorate cakes, pastries and desserts.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت 224           CLNA224    
اسم المقرر:

Food & Beverage Cost Control

ضبط تكاليف الاغذية والمشروبات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري – 2 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
Students will develop the knowledge and practicing food and beverages cost control in real environment. It will also develop a more in-depth underpinning knowledge of food cost. It examines the issues involved in purchasing, storing, issuing, preparing and selling food and beverages within a hospitality operation
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  225          CLNA225
اسم المقرر:

Food Supply & purchases Management

ادارة مشتريات وإمدادات الأطعمة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
2 نظري -   2 عملي        -3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
Students will learn about value-added purchasing strategies and techniques that go beyond a basic product specification approach. Students will discover how the purchasing control point is a vital element in the food distribution chain from the source and manufacturers to the guest at the table
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت 226           CLNA226   
اسم المقرر:

International Cuisine

المطبخ العالمي

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
1 نظري -   4 عملي        - 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
The purpose of this course is equipping students with the knowledge and skills required to prepare and cook, various international cuisines in a hospitality industry. This course specialized, providing opportunities for students to develop and demonstrate skills in specific areas. Students will develop the knowledge and practicing food preparation and cooking including prepare and present Asian cuisines. This course standard is intended for those who work in food preparation and production in the hospitality industry.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت 229 CLNA22   
اسم المقرر:

التدريب التعاوني في فن الطهي

 Culinary Arts Cooperative

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
18 عملي -6 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
Prepare for employment in Saudi Hospitality Operations.  Focus on learning basic communication skills using industry standard Equipment and other tools, different operating techniques, and Standard food services procedures.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  101          CLNA101
اسم المقرر:

Customer Service

خدمة العملاء

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This Course will provide the foundation for quality customer service and focuses on building life-long customer relationships strategies.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت102            CLNA102
اسم المقرر:

Services Marketing

تسويق الخدمات

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course is designed to offer the role of marketing in the services industry, and explore the tools and techniques used in developing a marketing plan with an emphasis on services industry and the significance of marketing mix elements.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  103          CLNA103
اسم المقرر:

Safe Cookery

الطهي الآمـــن

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course introduces the basic principles of sanitation and safety to food service handling from purchasing, to serving food. Specific topics include the dangers of microbial contaminants, food allergens and foodborne illness, safe handling of food, the flow of food, and food safety management systems. This is a core course that outlined to educate students with issues relating food Safety applications in different situations within food production areas.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت 201           CLNA201     
اسم المقرر:

Culinary Entrepreneurship

ريادة أعمال الطهي

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course introduces an overview of the characteristics, contributions, and issues throughout management and growth of small and medium enterprises culinary operations.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت 202           CLNA202         
اسم المقرر:

Quantity Cooking

الطهي للأعداد الكبيرة

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
The fundamentals of food preparation, and application of these principles to quantity food production. Emphasis is placed on the use of quantity food preparation equipment, work simplification, and standardized production.
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

رمز ورقم المقرر: (باللغتين)
طهت  203          CLNA203
اسم المقرر:

Food Quality Management

إدارة جودة الأغذية

عدد الساعات: (بتقسيمها نظري – ميداني- عملي ..)
3 نظري – 3 عدد الوحدات المعتمدة
التوصيف الكامل: (حسب نموذج الجودة، تشمل وصف المقرر، توزيع الأسابيع، توزيع الدرجات، الكتب والمراجع ........)
This course will provide an opportunity to identify, analyze and set up controls for possible defects and process efficiencies in a food production run. This includes writing quality specifications ,identifying functionality of key ingredients, identifying appropriate process sites for controls and appropriate control parameters as a result of identifying key characteristics for the product being produced
البرامج التي يدرس بها المقرر: (البرامج التي تدرس المقرر من داخل وخارج الكلية)
قسم الضيافة والفندقة – فن الطهي

 

 

​